Rustik tårta

Hej!
 
Dags för ett blogginlägg då det var ett tag sedan sist. Tiden räcker inte till allt man vill göra.
Bakat har jag gjort för fullt både hemma och på konditoriet och det är ju så roligt.
Denna tårta är till ett par som har förlovat sig och jag fick fria händer och enda kravet var att de ville ha björnbär med i tårtan.
Jag tycker personligen om rustik stil så jag valde att göra en tårta som ser ut som slitet vitt trä.
Marsipanen är färgat i brunt och ådrorna har jag gjort för hand ,bara rispat lite kors och tvärs.
Jag använde en vit flytande ätbar färg från Wilton och torrborstade över marsipanen.
Tårtans innehåll är ett lager björnbärsmousse,och två lager vaniljbavorise smaksatt med Mozarts likör.
Tre vaniljbottnar och en browniebotten.
Spacklad med marängsmörkräm och smaksatt även den med likör.
Jag strök även på ett tunt lager med björnbärssylt på vaniljbottnarna.
Buketten av björnbär, bär, blommor och blad som pryder tårtan är gjorda av gumpaste.
Recept under bilderna.:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TRE LIKA DELAR tårtbottnar
 
 
 
BJÖRNBÄRSMOUSSE  ett lager till en 18-20 cm form
 
225 gr frysta björnbär
1/2 dl socker
3 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde.
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp björnbär och socker i en kastrull och låt koka några minuter så de blir mjuka.
Mixa till en pure och blanda i gelatinbladen .
Låt svalna helt.
Vispa grädden och rör ner i björnbärspuren.
Ställ kallt i kylskåp några timmar innan du fyller tårtan så den hinner tjockna något.
 
VANILJBAVORISE ( Räcker till ett lager)
 
200 gr mjölk
1 vaniljstång
2 gelatinblad
80 gr socker
65 gr äggula
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter,
Häll mjölken i en kastrull med vaniljfröna och koka upp. Vispa äggulor och socker lätt och tillsätt i mjölken.Låt det sjuda upp till 84 grader under omrörning och rör sedan ner gelatinbladen. Sätt kastrullen i ett kallt vattenbad och kyl ner till 20 grader och vänd ned den lättvispade grädden. Låt stå i kylen så den blir fast innan du fyller tårtan.
Jag smaksatte med Mozart likör White chocolate vanilla Cream.
 
Ha det så bra
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
#1 - - norrbotten emmish:

va gött :) ha en fin lördag