Glittrig och julig snögubbetårta

 
 
 
 
Hej!
 
Julen närmar sig med raska steg och det är mycket som ska hinnas göra innan dess.
Igår köpte jag de sista klapparna och bakade denna söta snögubbetårta i dubbel bemärkelse:)
Tårtan ska jag ha med mig idag till mina före detta arbetskamrater och vänner och önska en God Jul:)
Jag har snöat in på att göra snögubbetårtor och på konditoriet har det blivit en del, men jag ville göra en gubbe med "kropp" och tårtan är beräknad till ca 20 personer.
Det är klassisk prinsesstårta med vaniljkräm, sylt och grädde.
Recept under bilderna
 
 
 
 

Jag använder alltid receptet "tre lika delar" till mina tårtbottnar.
Jag använde en 15 och 20 cm form.
 
VANILJKRÄM
Jag brukar fuska ibland och använda färdig vaniljkräm men till denna tårtan gjorde jag min egen och receptet kommer från Leila bakar.
Den är god, krämig och smakar mycket vanilj.
 
5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st äggulor
0.75 maizena
50 gr mjukt smör
 
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker. äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen böjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret. låt smälta och kyl krämen isbad eller kyl. Rör då och då i krämen så att det inte bildas skinn.
 
 
ÖVRIGA INGREDIENSER
 
 Hallonsylt
ca 6 dl vispgrädde
ca 500 gr Marsipan till båda tårtorna
 
 Dela tårtbottnen i tre delar.
Lägg den första bottnen på en tårtbricka, och bred på ett lager med vaniljkräm, ca 1 1/2 cm.
Lägg på den andra bottnen och bred på hallonsylt, bred den vispade grädden över så det blir en kupol.
Lägg på den sista bottnen, och tryck till kanterna runt om, stryk ut ett tunt lager med grädde.
Lägg på marsipanen och forma med händerna runt om och se till att det inte blir några veck.
Använder man sockerpasta så rekommenderar man att fodra locket med olja eller smör för att förhindra att sockerpasten svettas.
 
Garnera efter eget tycke och smak.
All dekorationer är gjorda av marsipan.
Sikta över florsocker och ev lite gliterflakes för en vintrig look:)
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snögubbetårtor


Hej!
Dessa snögubbetårtor gjorde jag idag på konditoriet Maleviks kakhus och tycker de är så gulliga:)
Vill man göra dessa hemma så kommer beskrivning under bilden:)
 
 
På första bottnen lägger du på vaniljkräm, ca 1 1/2 cm högt.
Lägg på den andra botten och stryk ut hallonsylt, i ett ganska tunt lager.
Stryk ut vispad grädde över hallonsylten i ett ganska tjock täcke, och fyll med färska hallon se bild.
Lägg på ett till lager med grädde och stryk ut så det blir kupolformat.
 
Lägg på den sista bottnen och tryck till i kanterna. Stryk till sist över ett tunt lager med grädde.
 
Täck med kritvit marsipan.
 
Lägg till sist på en valfri färg på marsipanen som ska bli mössan, och gör en bredare remsa över kanten.
Svarta ögon av maripan och orange till morotsnäsan.
Munnen är spritsad med pikeringsgele, men om man inte har det hemma så går det bra med choklad, marsipan kristyr.
Garnera mössan med blommor eller snöstjärnor och till sist pudra över florsocker över hela tårtan så det ser ut som snö.:)
Det är ganska svårt att förklara men jag hoppas att min beskrivning är godkänd:)
 
Om man vill att det ska gå fort och lätt att göra så fuska med färdiga tårtbottnar och färdig vaniljkräm:)
Annars så är tre lika delar på tårtbottnar perfekt eller om man har ett eget favoritrecept.
Kram Jessie
 
 

Juliga prinsessbakelser

Hej!
 
Några bilder från Maleviks Kakhus där jag utbildar mig till konditor.
Juliga prinsessbakelser blev det idag.

Vinröd marsipan som är sprejat med guldfärg över en stencil.
Fylld med vaniljkräm, en klick hallonsylt och spritsad grädde.
Garnerad med vinbär och järneksblad i marsipan.
 
 
 

Lätt som en plätt att göra hemma till Jul:)
Stansa ut små rundlar av en tårtbotten, skär remsor ca2 1/2 - 3 cm breda och vira runt.Fyll med vaniljkräm, hallonsylt och spritsa grädde:)
Det finns många fina stenciler hos kakburken.se
Guld och silverspray finns bla hos Tant fondant  eller strössel och annat.
 
Kram Jessie
 
Visa fler inlägg