Ambrosiatårta

Hej alla bakglada :)
 
Det enkla är ofta det godaste, och här kommer en gammal klassiker, nämligen Ambrosiatårta.
Jag älskar apelsin och det passar perfekt till alla julens fester och sammankomster och istället för en kaka som är det vanligaste så blev det en saftig, mjuk och krämig apelsintårta med glasskräm.( Vaniljkräm med vispgrädde)
Garnerad med apelsinglasyr, syltade apelsinskal, kanel, saffranstryfflar,stjärnanis och pepparkaka.
Jag bjöd syrran och min kusin Linda igår kväll och de mumsade på för glatta livet, och jag med för den delen:)
Recept under bilderna:)
 
 

BOTTNAR
 
150 gr smält smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1/2 tsk bakpulver
3 ägg
Rivet skal av en apelsin
saften från en 1/2 apelsin
 
Smörj och bröa 2 stycken 15 cm formar alternativt en 24 cm form, om man vill ha en lägre kaka.
Smält smöret och ställ åt sidan
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Vispa ner det smälta smöret, apelsinskal och saft.
Rör försiktigt ner de torra ingredienserna.
Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter.
 
GLASYR TILL TÅRTAN
2 dl florsocker
2 msk saft av pressad apelsin
 
GLASSKRÄM
Vaniljkräm
 
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizenastärkelse
1 msk vaniljsocker
 
  • Vispa samman mjölk, socker, maizena i en kastrull, sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.
  • Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.
Vispa ca 1 1/2 dl grädde och vänd ner i vaniljkrämen.
 
Dela varje botten i 2 så det blir 4 totalt.
Fyll på med glasskrämen i 3 lager och häll över glasyren och de syltade apelsinskalen.
Garnera efter eget tycke och smak.
 
SAFFRANTRYFFEL
Ca 30 stycken och några till garnering på tårtan
Värm upp grädden tillsammans med saffran, låt stå och dra en stund.
  • Hacka chokladen fint. Värm upp saffransgrädden igen och häll den över den hackade chokladen, 1/3 i taget. När blandningen är slät och jämn, tillsätt det rumsvarma smöret.
  • Ställ tryffeln i kylskåp så att den blir så fast att man kan rulla små kulor av den.
  • Gör 30 kulor och låt dem vila.
  • Smält den vita chokladen försiktigt (lämplig temperatur är 29-30 grader) och doppa sedan kulorna i den.
  • Låt dem stelna och doppa en gång till.
  • Jag pudrade över lite florsocker på mina för en mer vintrig känsla.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Joanna-Livet med Asperger syndrom och kronisk smärta:

mumms