pepparkakstårta med lingonfrosting

 Hej!
 
Snart är det jul...igen:)
Jag har bakat en mjuk och saftig pepparkastårta som är fylld med lingonfrosting och täckt med pepparkaksfrosting.
Garnerad med rinnande ganache,stjärnanis som jag tycker är så dekorativt och vinbär men meningen var väl att det skulle vara färska lingon men hittade inga i affären. Några pepparkakor fick också vara med:)
Recept under bilderna:)
 
 
Recept
Pepparkasbotten
3 ägg
2,5 dl farinsocker
100 gr smör
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bikarbonat
1,5 tsk pepparkakskrydda
1 krm salt
1.5 dl kesella
0.5 dl pressad apelsinsaft
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa två stycken 15 cm formar. Vispa ägg och socker vitt och luftigt, smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dessa i ägg och sockerblandningen.
Tillsätt smör, kesella, och apelsinsaft.
Fördela smeten jämt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt bottnarna svalna i formarna, stjälp upp dem på galler och låt svalna helt innan du delar dem .
4 bottnar totalt.
Jag använde bara 3 bottnar och frös in den sista.
 
LINGONFROSTING
 3 dl grädde
250 gr mascarponeost
1 1/2 dl lingonsylt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden fluffig och rör sedan ner mascarponeosten, lingonsylten, florsockret och vaniljsockret.
Rör om till en jämn smet.
Fördela frostingen mellan tårtbottnarna.
 
FROSTING TILL ATT SPACKLA TÅRTAN MED
 
250 gr mascaroneost
1.5 dl vispgrädde
60 gr florsocker
1 tsk pepparkakskrydda eller efter eget tycke och smak
 
Vispa samman ingredienserna med hjälp av maskin till en fast men fluffig frosting.
Börja med en mindre mängd grädde och tillsätt mer efterhand till du får önskad konsistens, den får inte bli för tunn och rinnig.
Täck hela tårtan med frostingen med en spatel eller liknande..
 
GANACHE
50 gr mörk choklad
50 gr vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar
Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om.
Är den för tjock så tillsätt lite mer varm grädde och är den för rinnig sätt in den i kylen en stund.
Jag brukar alltid testa först på en upp och nervänd skål så att ganachen är i lagom konsistens för att kunna rinna snyggt över tårtan.
 
Kram Jessie