Bildtårta

 
 
 
Hej!
 
Idag har vi firat min syster som fyller år imorgon och jag ville göra en lite annorlunda tårta till henne.
På Maleviks kakhus där jag nu går som lärling för att utbilda mig till konditor har en skrivare som skriver ut bilder på marsipan och då måste man ju passa på att utnyttja det:)
Jag valde ett kort där hon är utklädd till 50-tals pinuppa:)
Fyllningen är vaniljbottnar med jordgubbsmousse och vaniljbavorise ,och täckt med vit marsipan och den lilla etiketten som ligger på tårtan är stämplad med ätbar färg.
 
 
 
RECEPT
Jag gör alltid mina tårtbottnar enligt tre lika delar
3 lika glas
Till en form på 16 cm behövs 4 ägg.
Efter att ha knäckt äggen i första glaset,så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda försiktigt i mjölblandningen och 1 1/2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljpulver.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter.
 
JORDGUBBSMOUSSE
 
ca 200 gr frysta jordgubbar (färska till sommaren)
Knappt 1/2 dl socker
100 gr Philadelphiaost
3 gelatinblad
1 dl florsocker
2 dl grädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. 
Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull.Mosa allt med en mixer.
Rör ner Philadelphiaosten och florsockret och blanda.
Krama ur gelatinbladen och smält bladen på låg värme i en kastrull.
Häll gelatinet i en fin stråle ner i moset.
Vispa grädden och rör ner i moset.
Ställ i kylen någon timme så den stelnar lite innan du fyller tårtan.
 
VANILJBAVORISE
 
 100 gr mjölk
32 gr äggula
40 gr socker
0,5 vaniljstång ( Jag hade inte det så jag tog 1/2 tsk vaniljpulver)
1 blad gelatin
100 gr vispad grädde
 
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter,
Häll mjölk och vaniljpulver i en kastrull och koka.
Vispa äggula och socker lätt och tillsätt i mjölken och sjud till 84 grader.
Tillsätt gelatinet och kyl till 20 grader och vänd ned den lätt vispade grädden.
Låt stå i kylen så den blir lite fast innan du fyller tårtan.
 
TIPS
När du kyler ner till 20 grader så sätt kastrullen i kallt vatten medan du rör om så går det snabbare.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Lena:

Tack för den fina och underbart goa tårtan :-)