Barbie Tårta

Hej!
 
När man har semester och vädret är pisstråkigt så blir det till att baka istället, och jag har alltid velat göra en Barbietårta.
Den innerhåller tunga saftiga chokladbottnar med salt karamell marängsmörkräm och det var så gott:)
Recept under bilderna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BOTTNAR
 
270 gr vetemjöl
450 gr socker
135 gr kakao ( Varlhona använder jag)
9 gr bilkarbonat
6 gr bakpulver
7 gr salt
90 gr neutral olja
265 gr mjölk med 20 gr vitvinsvinäger
285 gr hett kaffe
3 ägg
2 tsk vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 180 grader ( ej varmluft)
Smöra och mjöla 3 st 20 cm formar. Jag använde engångsformar man köper på matvarubutikerna.
 
Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller till en assistent. Blanda samman dem ordentligt.
Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa på medelhastighet.
Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter,
Försök att inte överbaka bottnarna de ska vara lite kladdiga men stickan ska komma ut torr.
Det går bra att grädda i omgångar om inte alla formar får plats i ugnen.
 
Låt svalna i ca 20 minuter.
 
SALT  KARAMELL MARÄNGSMÖRKRÄM
 
80 gr äggvitor
100 gr strösocker
200 gr rumsvarmt smör
1 nypa flingsalt
1 dl fast Dulche de leche  Jag köpte färdig
1 krm vaniljpulver
 
Lägg äggvitor och strösocker i en skål. Vispa samman över ett vattenbad tills den når 65 grader eller känn med fingrarna att sockret lösts upp sig helt.Vispa hela tiden.
Flytta över skålen till maskinen och vispa sedan på hög hastighet tills marängen är kall, blank och tjock.ca 10 minuter.
Byt till maskinens flatblandare och tillsätt smöret i omgångar. Vispa sedan upp på hög hastighet några minuter.
Tillsätt dulche de leche ,salt och vaniljsocker på låg hastighet och öka sedan hastigheten så det blir väl blandat.
Smaka av och tillsätt mer salt eller dulche de leche.
 
När jag monterade tårtan för att få en kupol så använde jag en djup skål med plastfolie i och första bottnen blir böjd. Häll i marängsmörkräm och sen andra bottnen och andra fyllningen och sist tredje bottnen .
Spara lite marängsmörkräm för att spackla tårtan innan du täcker med marsipan eller sockerpasta.
Den sista bottnen ska vara samma diameter som skålen högst upp.
 
Ta ur tårtan ur formen och skär ut en tårtbit så att dockan kan visa sitt ena ben. Det andra benet stack jag rätt ner i tårtan.
Volangerna är remsor ca 2 cm breda och veckade med en friller, det går nog bra med en penna eller sked ifall man inte har en sådan.
Jag målade leopardtrycket med pulverfärger utspätt med vodka. (Svart,brun och guld.)
Måla svarta C, fyll i med brun färg och till sist en liten dutt med guld.
 
Jag ville att min Barbie skulle ha en sjöjungfruklänning annars så sätter man ju Barbien i mitten av tårtan.
 
Ta ut tårtan 1 1/2  timme innan servering så den blir mjuk och saftig.
 
Är det något ni undrar så får ni gärna höra av er:)
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 

Vit choklad och jordgubbsmoussetårta

Hej!
 
Beställning på en vit choklad och jordgubbsmoussetårta.
Garnerad med färska jordgubbar, citronmeliss, marsipanblommor och vita pärlor.
Grattis Mirela:)
 
 
 
 
 
 
 
Recept
 
Jag använde en 20 cm springform men det går bra med 24 cm.
 
Vit chokladmousse
 
150 gr vit choklad (Odense) använde jag
1 msk smör
2 äggulor
2.5 dl vipsgrädde
 
1 tårtbotten
 
Lägg tårtbottnen i formen. den ska vara 1 cm mindre i diameter än formen.
 
 
Smält chokladen och smöret i en skål över ett vattenbad.
Rör ner en äggula i taget.
Vispa grädden och rör ner lite grädde först i chokladblandningen.
Vänd ner resten av grädden med luftiga tag.
Häll i formen och frys in ca 4 timmar.
 
Jordgubbsmousse
 
300 gr frysta tinade jordgubbar.
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl socker
2.5 dl vispgrädde
 
Mixa de tinade jordgubbarna till en pure
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
koka upp socker och vatten, blanda ner gelatinbladen och låt svalna en liten stund.
Rör ner lite av jordgubbspuren i sockerblandningen.
Tillsätt sedan sockerblandningen i jordgubbspurén
Vispa grädden och blanda i med luftiga tag.
Häll över den vita chokladen när den stelnat.
 
Jag lät min stå över natten och garnerade dagen därpå.
Ta ut 30 minuter innan servering.
 
Kram Jessie
 

dop och bröllopstårta

Hej!
 
Förra helgens dop och bröllopstårta när det var som varmast i Sverige. Det var svettigt värre att stå i mitt lilla kök och kämpa med tårtorna och jag trodde aldrig jag skulle lyckas. Men skam den som ger sig:)
Tårtorna blev mycket uppskattade på dop och bröllopsfesten och jag kunde pusta ut.
 

Den ena tårtan är fylld med mangomousse, kokosflingor och vaniljgrädde.
4 bottnar och 3 fyllningar och 11 cm höga.
Den andra tårtan innehöll jordgubbsmousse och vaniljgrädde.
Täckta med marsipan.
Beräknade till 60 personer.
Alla blommor är handgjorda av gumpaste.
 
Mangomousse
 
300 gr frysta mangobitar
4 gelatinblad
1 dl socker
2,5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
koka upp mango och socker i en kastrull.
Mixa till en pure.
Rör ner gelatinbladen i den varma mangopuren och låt svalna helt i rumstemperatur.
Vispa grädden och rör ner i mangopureen.
Ställ kallt några timmar innan ni fyller tårtan
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg