Mors Dag Tårta

Hej!
 
 
Kan väl säga att mamma blev glatt överraskad när hon fick se Mors Dag tårtan. Vi firade henne idag istället för i morgon.
En 6-8 bitars ljusrosa marsipan tårta med ätbart spetsband, pärlor,rosor och en bild på henne när hon var ung.
Den innehåller kardemummabottnar, jordgubbe/rabarbermousse, skivade färska jordgubbar ,vaniljkräm och grädde.
Bilden har jag skrivit ut på marsipan.
Spetsen har jag gjort i en form och heter Sweet lace Express
Jag klantade mig med bilden då jag skulle rätta till rosen, och det blev ett litet jack ovanför hennes öga, f....an:)
Tur att det inte var en beställning.
Recept under bilderna:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tårtbottnar 16 cm bakade enligt tre lika delar och smaksatt med 1 tsk kardemumma.
( Se recept tårtbottnar)
 
Jordgubbe/rabarber Mousse räcker till ett rejält lager i en stor tårta, 30 cm
Jag gjorde hela receptet och frös in det som blev över.

4 gelatinblad
2 ½ dl rabarber, rensad, i bitar
2 ½ dl jordgubbar, i bitar (frysta går bra)
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
2 ½ dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten
Häll rabarber, jordgubbar och socker i en kastrull
Koka ingredienserna mjuka ca 10 minuter och mixa sedan blandningen slät
Krama försiktigt ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem och vaniljsockret i den varma rabarberblandningen
Låt svalna
Vispa grädden lätt och vänd ner den i rabarber- och jordgubbsblandningen
Ställ in moussen i kylen, i minst två timmar tills den stelnat eller fyll tårtan och låt det stelna

Vaniljkräm blandad med vispad grädde
Skivade färska jordgubbar i varje lager
 
Tårtan var mumsfilibaba :)
 
 
 
Marsipanen har jag färgat med Pink Wine.
Sweet lace express är köpt hos Lyckas med mat.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tårta med Wales flagga

Hej!
 
En liten 6 bitars tårta med Wales flagga som Lissie har beställt som överraskning till sin sambo Anthony från Wales.
Det är chokladbottnar, blåbärsmousse, chokladkräm, chokladgrädde och täckt med 50/50 marsipan och sockerpasta.
Bilden är utskriven på marsipan.
 
 
 
 
 

Tårtbotten Tre lika delar

Tårtbotten basrecept
 
Detta recept använder jag oftast till mina tårtor.
 
 

Du behöver: (Måtten kommer lite längre ner)

Ägg

Socker

Mjöl

Potatismjöl ( Kan uteslutas för en mer kompakt botten

Bakpulver

Tre lika stora glas

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg

Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 8  ägg

Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vill du inte ha en så fullt hög tårtbotten kan du halvera antalet ägg

 

Tillbaka till beskrivningen: Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag brukar inte var så jättenoga utan använder ögonmått.

Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

Så här mycket bakpulver behöver du: 1 tsk till 2 ägg

2 tsk till 4 ägg

2,5 tsk till 6 ägg

3 tsk till 8 ägg

3,5 tsk till 10-11

4 tsk till 12-13 ägg

 

Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg

25-30 minuter för 3-4 ägg

35-40 minuter för 5-7 ägg

45-50 minuter för 8-10 ägg

55-60 minuter för 11-13 ägg osv

 

Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Chokladbotten

Gör som ovan i Basreceptet men fördela glaset med mjölblandningen så här:

1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao. Även här använder jag ögonmått och det behöver inte vara exakt.

 

Tårtbotten med vaniljsmak

Gör som ovan i Basreceptet men tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen): 1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg

 

1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg

1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg

3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg

1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv

Använder du vaniljsocker så tar du dubbelmängd.

 

Tårtbotten med Citrusmak

Gör som ovan i Basreceptet men tillsätt sist rivet skal av citron/apelsin/lime och rör om.

Till en tårtbotten med 4 ägg använder du skalet av 1 citron/apelsin/lime. Till 8 ägg använder du skalet av 2

citroner osv.

 

 

 

 

 

 
Visa fler inlägg