Chokladtårta med nutella och salt karamellsås

Hej!
 
En underbart god chokladtårta med Nutellaganache och salt karamellsås blev avhämtad idag av en fd arbetskamrat, vars son fyller 26 år.
Om ni älskar Nutella så bara måste ni baka denna gudomligt goda, och mastiga tårta,:)
 
 
 

RECEPT

Chokladbotten
    • 5,5 dl mjöl (330g)
    • 6 dl socker (510g)
    • 3 dl kakao (120g)
    • 2 tsk bakpulver (10g)
    • 1,5 tsk bikarbonat (7.5g)
    • 1 tsk salt (6g)
    • 2,5 dl mjölk (250g)
    • 150 g smält smör
    • 2 ägg (110g)
    • 2 tsk vaniljsocker (6g)
    • 2,5 dl kokande vatten (250g)
Salt karamellsås
    • 1 dl socker (85 g)
    • 0.25 dl vatten (25 g)
    • 1 tsk sirap, vit eller ljus (7 g)
    • 0,5 dl grädde (50 g)
    • 1 msk smör (15 g) 
    • 1½ tsk krossat flingsalt
Nutellaganache
  • 400 g nutella
  • 1, 75 dl grädde (175g)

 

CHOKLADBOTTEN
    1. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
    2. Tillsätt mjölk, ägg, smör och vanilj. Vispa tills allt är väl blandat.
    3. Häll sist i det kokande vattnet, rör först om försiktigt (så du inte bränner dig) och kör sedan smeten på hög hastighet i ca 2 minuter.
    4. Fördela smeten i två formar på ca 20cm och grädda på 175 grader i 25-30min. Testa med en sticka, den ska vara smetfri.
    5. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan du stjälper upp den.
SALT KARAMELLSÅS
    1. Koka socker, vatten och sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
    2. Ta av såsen från plattan och rör ner grädden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
    3. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
    4. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
    5. Låt svalna något.
    6. Pensla bottnarna med såsen och frys in det som blir över. Är perfekt till glass vid senare tillfälle.
NUTELLA
  1. Värm upp grädde på spisen.
  2. Lägg nutella i en rostfribunke (eller liknande) och häll den nästan kokande grädden över. 
  3. Vispa/rör tills alla är blandat. 
  4. Låt den sedan stå en stund så att den svalnar. Eventuellt ställer du in den i kylen en stund så att den stelnar något. 
  5. Fyll tårtan med lite av nutellaganachen och använd resten för att täcka tårtan. (Den var rätt rinnig när jag dekorerade tårtan med den men den stelnar i kylen.)

Tips:

1. Beroende på storleken på tårtan så kan du behöva göra 1/2-1 extra sats av nutellaganchen

 

Receptet hittade jag hos http://sockerrus.se/recept/chokladtarta-nutellaganache/ som är en inspirerande bakblogg:)

 

 
 
 
Kram Jessie