Kalastårta

 
Hej!
 
Igår var jag bjuden på ett överraskningsparty för min granne Maria som hennes man Robban hade ordnat på en restaurang/pub här i Kungsbacka och jag fick äran att göra tårtan för 30 personer.
 
 
Tårtan bestod av både choklad och vaniljbottnar, fylld med hallonmousse, hallonsylt, vit chokladmousse och krispig nötkrämsfyllning i botten.
Spacklad med chokladganache och täckt med ljusrosa marsipan och garnerad med rinnande ganache, färska hallon och vinbär, maränger ,praliner och en sockerros.
Klicka på länken så kommer ni till receptet då jag för några veckor sedan gjorde en provtårta med dessa smaker.
 
 
 
Grattis Maria på din 40 års dag.
 
 
Siffror/tomtebloss är köpta här: 
 
 
 
 
 
 
 

Tarteletter med tranbär vit choklad och polkagris och några med italiensk maräng

 
 

Hej!
 
Att baka är som balsam för själen:)
Det enda jag har i huvudet är bakning och åter bakning.
Räcker det inte med att vara på ett bageri/konditori hela dagarna kan man undra?
Nej, det gör det inte för det finns så mycket jag vill prova, och lära mig och det tar nog aldrig slut och tur är väl det att man aldrig blir helt fullärd ,vad tråkigt det skulle bli då:)
I fredags bakade jag dessa tarteletter med en fyllning av tranbärskräm, vit chokladganche och toppade med krossade polkagrisar och de andra tre med italiensk maräng.
Jag har ätit tarteletter, med citron, lime, choklad och kola och tycker det är underbart gott, men jag ville ha en annan smak och något som skulle kunna passa till jul och då blev det tranbär och det är ju alltid kul med nya smaker.
Jag tyckte de blev jättegoda och min syster som alltid få vara min provsmakare och försökskanin tyckte detsamma.
Jag har inte sett tranbär så mycket i bakverk, men däremot i bröd , har ni?
 
Recept under bilderna:)
 
 Receptet är till 8 stycken små formar ca 10 cm i diameter men jag hade bara sex stycken och på bilden syns bara fyra.. vad konstigt vad hände med de andra två??? ;) mums
Har man inte små kan man ta en större form.
 
 RECEPT
 
DEG
 
220 gr mjöl
120 gr smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula
 
Lägg mjölet på bakbordet och arbeta ihop mjöl, smör florsocker, salt och äggulan till en smidig deg. Man ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåpet.
 
TRANBÄRSKRÄM
 
3 dl vatten
1.5 dl socker
4 msk maizena (stärkelse)
7 msk av saften från tranbären( ca 100 gr frysta tranbär som ska kokas ihop med socker)
3 äggulor
1 msk osaltat smör
 
Koka upp tranbären med 1 msk socker i några minuter.
Häll purén i en finmaskig sil och pressa ut saften i en skål, glöm inte det som fastnar under silen.
Ställ kallt för att svalna .
 
Blanda allt i en kastrull och vispa sakta med en plastvisp. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka ,den ska tjockna och blir till en kräm.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna innan man fyller tarteletterna.
 
VIT CHOKLADGANACHE
100 gr vit choklad
30 gr vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en värmetålig skål.
Koka upp grädden till första bubblan och häll över chokladen och rör om tills all choklad smält.
Låt stå framme i rumstemperatur
 
ITALIENSK MARÄNG
3/4 dl vatten
150 gr socker
100 gr äggvita
1 tsk saft av pressad citron
50 gr socker
 
Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt 150 gr socker och rör om. Koka ihop. Då sockret når ca 110 grader, börjar du vispa äggvita, citronsaft och 50 gram socker ,med elvisp eller köksassistent  till en fast maräng. När sockret nått 122 grader häll sockerkoket över marängen i en tunn stråle och under ständig vispning. Vispa på låg hastighet tills marängen är riktigt sval, det tar ca 10 minuter.
 
 
 
Kavla degen tunt och tryck ut i formarna. Jag använde potatismjöl under så det inte degen fastnar när man kavlar.
Nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 160 grader.
 
Ta ut tarteletterna och låt dem svalna.
 
Fyll Tarteletterna med tranbärskrämen och häll över den vita chokladen, krossade polkagrisar och ev torkade tranbär.
Eller spritsa över med italiensk maräng och garnera med sockrade tranbär.
 
Hoppas att ni också tycker dom blev goda om ni bakar dem.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tårta med hallon, choklad och nötkrämsfyllning

 
Hej!
 
Jag har fått en beställning på en tårta till den 28 november och har fått  fria händer men den ska passa till en tjej som fyller 40 år och gillar rosa," blingbling" och choklad så jag bakade denna provtårta och så fick syrran ta med den till sitt jobb och till mina före detta arbetskamrater för provsmakning.
Den blev uppskattad och alla tyckte den var supergod.
Chokladbottnar, med hallonmousse, hallonkompott, vit chokladmousse och krispig nötkrämsfyllning.
Spacklad med chokladganache, täckt med ljusrosa marsipan och garnerad med rinnande chokladganache,maränger, färska hallon, macroner, pärlor ,ätbart glitter,och chokladpynt.
 
"Födelsedagsbarnets" tårta kommer att bli en tvåvåningstårta och på toppen ska jag sätta siffror tomtebloss och i detta fall blir det 40:)
 
Recept under bilden
 
 
Chokladbottnar ( Tre lika delar)
15 cm form
Klicka på länken om ni vill ha tårtbottenreceptet.
 
HALLONKOMPOTT
150 gr frysta hallon
1 msk socker
Koka upp i en kastrull och låt sjuda några minuter. Låt svalna.
Man kan ta hallonsylt istället om man nu inte känner för att göra en kompott.
 

HALLONMOUSSE

200 gr frysta hallon

1 dl florsocker

100 gr Philadelphiaost

4 gelatinblad

2 dl grädde

 

1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. 2. Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret. 3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen. 4. Vispa grädden. 5. Smält gelatinbladen i andra häften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten. Tillsätt den vispade grädden. Ställ i kylen så den sätter sig innan du fyller tårtan.

 

VIT CHOKLADMOUSSE/FLUFF
180 gr vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål.
Värm grädden i en kastrull, men låt den INTE koka för då går den ej att vispa upp sen.
Häll över chokladen och rör om tills allt har smält.
Ställ i kylen i minst 6 timmar eller över natten.
Vispa upp den så den blir mjuk och fluffig. 
 
 
 
 
HASSELNÖTSKRÄM
120 gr mörk choklad
150 gr nötkräm ( finns  175 gr askar.)
150 gr paillete Feuilletine (tunna flan som man kan göra cylindrar av och fylla med kräm)
1.5 gr salt
35 gr matolja
 
Börja med att göra Pailléte Feuilletine 
 
 110 gr rumsvarmt smör
115 gr strösocker
75 gr mjöl
1 äggvita
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
Vispa smör och socker tills det blir krämigt.
Blanda ner mjölet och rör om väl så det blir en deg.
Vispa till sist ner äggvitan och blanda väl.
 
Smeta ut ett tunt lager med olja på ett bakplåtspapper.
Stryk ut smeten tunt, tunt med en palett och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter i 200 grader.
Håll koll på flanen så de inte bränns, alla ugnar gräddar ju olika.
Låt svalna helt.
Krossa Flanen i små bitar.
Om det blir över så är det fint att garnera tårtan med.
 
Koka upp vatten och smält chokladen och nötkrämen över ett vattenbad, blanda väl.
Lägg i salt ,olja och de krossade flanen. Rör om.
 
Jag fyllde min tårta med nötkrämen i första lagret då det blir lättare att skära i tårtan för den är ju lite hårdare än mousserna, så tänk på att sätta fram tårtan 1 timme innan servering för nötkrämen har stelnat i kylen.
 Lägg på den andra botten och fyll med hallonkompott och hallonmousse, lägg på den tredje botten och lite hallonkompott och vit chokladmousse och till sist den fjärde bottnen.
Låt stå i kylen över natten så den sätter sig.
Spackla med smörkräm eller ganache och täck med marsipan eller sockerpasta.
 
 
RINNANDE CHOKLADGANACHE
 
100 gr mörk choklad
100 gr vispgrädde
 
Dela chokladen i små bitar. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om tills allt har smält.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund innan du häller ganachen över tårtan. Jag tar lite i taget och puttar ner chokladen med en sked så att inte all choklad bara rinner över.
 
När jag gör chokladpynt så använder jag non temp choklad som är så mycket lättare och smidigare än att temperera själv. Finns både ljus, vit och mörk.
 
Hoppas att jag nu har fått med allt annars får ni påminna mig:)
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg