Tårta med hallon, choklad och nötkrämsfyllning

 
Hej!
 
Jag har fått en beställning på en tårta till den 28 november och har fått  fria händer men den ska passa till en tjej som fyller 40 år och gillar rosa," blingbling" och choklad så jag bakade denna provtårta och så fick syrran ta med den till sitt jobb och till mina före detta arbetskamrater för provsmakning.
Den blev uppskattad och alla tyckte den var supergod.
Chokladbottnar, med hallonmousse, hallonkompott, vit chokladmousse och krispig nötkrämsfyllning.
Spacklad med chokladganache, täckt med ljusrosa marsipan och garnerad med rinnande chokladganache,maränger, färska hallon, macroner, pärlor ,ätbart glitter,och chokladpynt.
 
"Födelsedagsbarnets" tårta kommer att bli en tvåvåningstårta och på toppen ska jag sätta siffror tomtebloss och i detta fall blir det 40:)
 
Recept under bilden
 
 
Chokladbottnar ( Tre lika delar)
15 cm form
Klicka på länken om ni vill ha tårtbottenreceptet.
 
HALLONKOMPOTT
150 gr frysta hallon
1 msk socker
Koka upp i en kastrull och låt sjuda några minuter. Låt svalna.
Man kan ta hallonsylt istället om man nu inte känner för att göra en kompott.
 

HALLONMOUSSE

200 gr frysta hallon

1 dl florsocker

100 gr Philadelphiaost

4 gelatinblad

2 dl grädde

 

1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. 2. Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret. 3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen. 4. Vispa grädden. 5. Smält gelatinbladen i andra häften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten. Tillsätt den vispade grädden. Ställ i kylen så den sätter sig innan du fyller tårtan.

 

VIT CHOKLADMOUSSE/FLUFF
180 gr vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål.
Värm grädden i en kastrull, men låt den INTE koka för då går den ej att vispa upp sen.
Häll över chokladen och rör om tills allt har smält.
Ställ i kylen i minst 6 timmar eller över natten.
Vispa upp den så den blir mjuk och fluffig. 
 
 
 
 
HASSELNÖTSKRÄM
120 gr mörk choklad
150 gr nötkräm ( finns  175 gr askar.)
150 gr paillete Feuilletine (tunna flan som man kan göra cylindrar av och fylla med kräm)
1.5 gr salt
35 gr matolja
 
Börja med att göra Pailléte Feuilletine 
 
 110 gr rumsvarmt smör
115 gr strösocker
75 gr mjöl
1 äggvita
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
Vispa smör och socker tills det blir krämigt.
Blanda ner mjölet och rör om väl så det blir en deg.
Vispa till sist ner äggvitan och blanda väl.
 
Smeta ut ett tunt lager med olja på ett bakplåtspapper.
Stryk ut smeten tunt, tunt med en palett och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter i 200 grader.
Håll koll på flanen så de inte bränns, alla ugnar gräddar ju olika.
Låt svalna helt.
Krossa Flanen i små bitar.
Om det blir över så är det fint att garnera tårtan med.
 
Koka upp vatten och smält chokladen och nötkrämen över ett vattenbad, blanda väl.
Lägg i salt ,olja och de krossade flanen. Rör om.
 
Jag fyllde min tårta med nötkrämen i första lagret då det blir lättare att skära i tårtan för den är ju lite hårdare än mousserna, så tänk på att sätta fram tårtan 1 timme innan servering för nötkrämen har stelnat i kylen.
 Lägg på den andra botten och fyll med hallonkompott och hallonmousse, lägg på den tredje botten och lite hallonkompott och vit chokladmousse och till sist den fjärde bottnen.
Låt stå i kylen över natten så den sätter sig.
Spackla med smörkräm eller ganache och täck med marsipan eller sockerpasta.
 
 
RINNANDE CHOKLADGANACHE
 
100 gr mörk choklad
100 gr vispgrädde
 
Dela chokladen i små bitar. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om tills allt har smält.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund innan du häller ganachen över tårtan. Jag tar lite i taget och puttar ner chokladen med en sked så att inte all choklad bara rinner över.
 
När jag gör chokladpynt så använder jag non temp choklad som är så mycket lättare och smidigare än att temperera själv. Finns både ljus, vit och mörk.
 
Hoppas att jag nu har fått med allt annars får ni påminna mig:)
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Karin:

Hejsan, när används smöret till flanen?

Svar: Hej Karin förstår att du undrar för jag skrev fel ordning i receptet. jag har fixat till det nu.Smör och socker ska vispas ihop och sen i med mjöl och till sist äggvitan:)
Med vänlig hälsning Jessie
jessica Gunnarsson

#2 - - Cassandra Haraldsson:

Så god den verkar!

Svar: Ja, den är jättegod och blev mycket uppskattad:)
jessica Gunnarsson