Tarteletter med tranbär vit choklad och polkagris och några med italiensk maräng

 
 

Hej!
 
Att baka är som balsam för själen:)
Det enda jag har i huvudet är bakning och åter bakning.
Räcker det inte med att vara på ett bageri/konditori hela dagarna kan man undra?
Nej, det gör det inte för det finns så mycket jag vill prova, och lära mig och det tar nog aldrig slut och tur är väl det att man aldrig blir helt fullärd ,vad tråkigt det skulle bli då:)
I fredags bakade jag dessa tarteletter med en fyllning av tranbärskräm, vit chokladganche och toppade med krossade polkagrisar och de andra tre med italiensk maräng.
Jag har ätit tarteletter, med citron, lime, choklad och kola och tycker det är underbart gott, men jag ville ha en annan smak och något som skulle kunna passa till jul och då blev det tranbär och det är ju alltid kul med nya smaker.
Jag tyckte de blev jättegoda och min syster som alltid få vara min provsmakare och försökskanin tyckte detsamma.
Jag har inte sett tranbär så mycket i bakverk, men däremot i bröd , har ni?
 
Recept under bilderna:)
 
 Receptet är till 8 stycken små formar ca 10 cm i diameter men jag hade bara sex stycken och på bilden syns bara fyra.. vad konstigt vad hände med de andra två??? ;) mums
Har man inte små kan man ta en större form.
 
 RECEPT
 
DEG
 
220 gr mjöl
120 gr smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula
 
Lägg mjölet på bakbordet och arbeta ihop mjöl, smör florsocker, salt och äggulan till en smidig deg. Man ska inte knåda utan bara få ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåpet.
 
TRANBÄRSKRÄM
 
3 dl vatten
1.5 dl socker
4 msk maizena (stärkelse)
7 msk av saften från tranbären( ca 100 gr frysta tranbär som ska kokas ihop med socker)
3 äggulor
1 msk osaltat smör
 
Koka upp tranbären med 1 msk socker i några minuter.
Häll purén i en finmaskig sil och pressa ut saften i en skål, glöm inte det som fastnar under silen.
Ställ kallt för att svalna .
 
Blanda allt i en kastrull och vispa sakta med en plastvisp. Blanda tills det börjar småputtra men inte koka ,den ska tjockna och blir till en kräm.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna innan man fyller tarteletterna.
 
VIT CHOKLADGANACHE
100 gr vit choklad
30 gr vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en värmetålig skål.
Koka upp grädden till första bubblan och häll över chokladen och rör om tills all choklad smält.
Låt stå framme i rumstemperatur
 
ITALIENSK MARÄNG
3/4 dl vatten
150 gr socker
100 gr äggvita
1 tsk saft av pressad citron
50 gr socker
 
Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt 150 gr socker och rör om. Koka ihop. Då sockret når ca 110 grader, börjar du vispa äggvita, citronsaft och 50 gram socker ,med elvisp eller köksassistent  till en fast maräng. När sockret nått 122 grader häll sockerkoket över marängen i en tunn stråle och under ständig vispning. Vispa på låg hastighet tills marängen är riktigt sval, det tar ca 10 minuter.
 
 
 
Kavla degen tunt och tryck ut i formarna. Jag använde potatismjöl under så det inte degen fastnar när man kavlar.
Nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 160 grader.
 
Ta ut tarteletterna och låt dem svalna.
 
Fyll Tarteletterna med tranbärskrämen och häll över den vita chokladen, krossade polkagrisar och ev torkade tranbär.
Eller spritsa över med italiensk maräng och garnera med sockrade tranbär.
 
Hoppas att ni också tycker dom blev goda om ni bakar dem.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Matilda Berlin:

Men åhh vad fantastiskt gott det ser ut! :)

Svar: Tack Matilda:) De var väldigt goda:)
jessica Gunnarsson