Vita och vintriga Macarons med smak av polkagris och vit choklad

Hej!
 
Första gången jag köpte macarons så blev jag så beskviken och kunde inte förstå hur alla kunde tycka att de var såååå goda, tyckte de var torra och smaklösa.
Jag tyckte inte heller det var någon ide att baka egna heller, för de skulle väl bli ännu äckligare:)
Men nu går jag som lärling på ett konditori och fick baka där för första gången och döm om min förvåning när de smakade helt underbart, de var lagom mjuka, porösa och med en god fyllning av jordgubbar och pistage och då bestämde jag mig för att baka Macarons hemma.
Jag ville ha dem vita och vintriga med en smak av mint och jag måste bara säga att de blev så goda med den krämiga fyllningen av vit choklad, philadelphiaost och krossade polkagrisar, mums:)
Det lär bli fler Macarons kan jag lova.
Recept under bilderna
 
 
 Jag ville ha mina vita, men om du vill ha färg så rekommenderar jag pulverfärger, eller pasta(.Wilton)
Karamellfärg är inte bra då den kan göra att smeten förlorar sin konsistens och blir för lös.
 
Macarons ca 30 st

120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockerlagen

150 g socker
50 g vatten

Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockerlagen till 118 grader, häll därefter ner den heta lagen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. Ifall du vill ha färgglada macarons ska man blanda i färgen vid detta skede. Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. smeten skall få en lavaliknande konsistens. Några omrörningar för mycket och smeten kan vara förstörd, så var försiktig.
 

Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtarna. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut små macarons, ( som en femkrona i storleken) se till att inte spritsa ut dem för nära varandra. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 30 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 160 grader i ca 10 min. Låt macaronerna svalna och fyll med valfri fyllning.
Alla ugnar är olika så håll koll på tiden, jag gräddar mina i 11 minuter.
Vit chokladfyllning
 
100 gr vit choklad
100 gr färskost
1/2 tsk vaniljpulver
 
krossade polkagrisar
 
Smält chokladen och låt den svalna något.
Vispa ihop den med färskosten och vaniljpulvret och ställ kallt i 30 minuter,
Spritsa ut fyllningen på hälften av kakorna. Lägg ihop med resterande kakor och garnera kanterna med krossade polkagrisar. Låt macronerna vila i 30 minuter innan servering.
Personligen tycker jag de är godast dagen efter.
Jag garnerade mina med kristyr och vitt glitterflakes.
 
Lycka till
Kram Jessie
 
 

Hasselnötstårta med mjölkchokladfyllning

Hej!
 
Som vanligt blev jag sugen på att baka eftersom det är det roligaste som finns och med denna tårta är jag med och tävlar hos Kakburken på Facebook.
Saftiga goda hasselnötsbottnar med mjölkchokladfrosting och vaniljkräm som nu har blivit en favorit.
Den var smidig och lätt att baka och det är faktiskt ganska skönt med sådana bakverk ibland, då jag oftast ska krångla till allting och välja sådant som tar tid, men som sagt jag älskar att baka och att garnera fina tårtor och bakverk.
Recept under bilderna
 
 
ca 10 bitar
 
BOTTNAR
 
100 gr smör
2 1/2 dl hasselnötter
4 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
BOTTNAR
 
sätt ugnen på 175 grader
Smöra och mjöla 2 st formar 18-20 cm
Smält smöret och ställ åt sidan.
Mal eller mixa hasselnötterna till ett fint pulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Rör ihop hasselnötterna,vetemjölet, potatismjölet och bakpulver i en skål.
Rör ner det i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka att de är klara. Låt dem vila en stund i sina formar.
 
MJÖLKCHOKLADFYLLNING
 
200 gr mjölkchoklad
250 gr smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 dl kakao
1 nypa flingsalt
ca 2 dl sirap
 
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
Låt den svalna.
Vispa smör, florsocker, kakao, salt och sirap. Vispa ner den mjuka chokladen. Låt allt svalna.
 
SNABB VANILJKRÄM
 
3 dl mjölk
2-3 msk strösocker
1 nypa salt
2 äggulor
1 1/2 -2 mska maizena majsstärkelse
2-3 tsk vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Vispa och låt den sjuda men inte koka tills krämen är tjock och len i konsistensen och smak. Låt svalna.
 
ROSTADE NÖTTER
 
ca 1 dl hasselnötter
2 tsk smör
1 nypa flingsalt eller havssalt.
 
Rosta nötterna i en torr stekpanna till de fått fin färg.
Tillsätt smör och salt och rör om.
 
MONTERING
 
Dela varje botten i två delar så det blir 4 bottnar.
Bred vaniljkräm på varannan botten och ett tunt lager med chokladfyllning på varannan. Täck hela tårtan med chokladfrosting.
Garnera med rostade hasselnötter.
Jag tog även lite bladguld på några nötter, och några doppade jag i bränt socker och höll upp och ner en stund.
Låt den stå framme i rumstemperatur ca 1 timme innan servering.
 
MUMS;)
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg