Smördegsinbakade äppelrosor

Hej!

Jag blev så sugen att prova dessa söta små äppelrosor med smak av kanel och aprikossylt invirade i smördeg

Ljumna och frasiga med en klick vaniljsås eller glass :) Mums.

Receptet hittade jag på Youtube och det var en bra och enkel förklaring hur man skulle göra.

Lätt som en plätt och jättegott var det.

Länken finns under bilderna:)

 
Jag köpte färdig smördeg som finns i kyldisken.
Varför krångla till det? :)
Äpple, kanel, citron, och aprikossylt är allt som behövs.
Grädda i 190 grader i ca 40 minuter.
 
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Äppletårta med salt karamellfrosting

 
Hej!
 
Nu är hösten här med kalla nätter och soliga dagar, så man får passa på att ta vara på det.
Förra veckan bjöd jag mina förra detta arbetskamrater på en jättegod äppletårta med salt karamellfrosting och den hade blivit mycket uppskattad.
Jag kallar denna tårta för sockerchock:)
Den påminner lite om morotskaka men denna tårta innerhåller bitar av äpple och pecannötter.
Recept under bilderna.
 

 
RECEPT 14-18 port
 
8.4 dl vetemjöl
3.4 dl farinsocker
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1.7 dl osötad äpplemos
1.7 dl dulce de leche  ( Torsleffs caramelizes milk)
1.7 dl rapsolja
3.4 dl buttermilk  ( 3.4 dl rumstempererad mjölk blandas med 1 1/2 msk vinäger) Gör denna sats ggr 2.
1 msk vaniljpulver
3 stora ägg rumstempererade
1 stort äpple skalat och skurna i små bitar
1 dl hackade pecannötter
 
KARAMELLFROSTING
 
6 3/4 dl strösocker
3.4 dl buttermilk
510 gr smör
6 3/4 dl florsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra 2 stycken springformar ca 22-24 cm och klä insidan med bakplåtspapper.
Blanda ihop mjöl,bakulver,bikarbonat kanel och salt i en skål. Sätt åt sidan.
I en annan skål ( jag använde min köksassistent) vispa ihop olja och farinsocker på medium hastighet.
Tillsätt osötad äpplemos, dulce de leche och vaniljpulver.
Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl mellan varje.
Blanda i mjölblandningen i 3 omgångar varvat med buttermilk. Börja och avsluta med mjölblandningen. Vispa ihop på medium hastighet. Skrapa ned smeten som fastnar på sidorna av skålen.
Blanda till sist ned äpplebitarna och nötterna.
 
Fördela smeten i formarna ( Jag vägde min smet så det blev exakt samma)
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Känn med en sticka den ska vara torr när den kommer ut.
Frys ca 30 minuter innan du delar och fyller tårtan.
 
KARAMELLFROSTING.
 
Denna frostingen var första gången jag gjorde och den var underbart god.
 
6 3/4 dl socker
3.4 dl  buttermilk (recept ovan)
510 gr smör
6 3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
 
 
Koka ihop buttermilk, socker,bikarbonat och 340 gr smör i en kastrull.(  Resten av smöret använder du sedan)  Använd en stor och hög kastrull då smeten snabbt bubblar upp och tredubblar sin volym.
Sätt ner en termometer och låt koka till 115 grader, på medelvärme, smeten ska bli mörkt brun.
Rör hela tiden.
Ta av från plattan när termometern visar 115 grader och häll smeten i en skål till en assistent med visp.
Vispa på medelhög hastighet i ca 6-7 minuter tills den har kallnat och tjocknat.
Tillsätt resten av smöret 170 gr,salt, och vaniljpulver och vispa ihop väl.
Tillsätt florsockret i 3 omgångar och vispa väl mellan varje.
När alla ingredienser är tillsatta vispa ca 10 sekunder så den blir ljus och fluffig.
Använd direkt.
 
MONTERING
 
Dela bottnarna så du får 4 st.
Skär bort toppen och jämna till om det behövs.
Lägg första bottnen på en tårtbricka och fördela lite frosting.
Gör detsamma med de övriga bottnarna.
Här hade jag lite problem med frostingen då den inte ville fästa på tårtan, den var liksom "glatt"
Jag tillsatte lite vispgrädde och vispade upp frostingen och då blev den mer stabil.
Jag tror det berodde på att mitt smör var för mjukt, så nästa gång ska jag ta kylskåpskallt smör.
Om man vill ha ett mer rustikt utseende så är det snyggt att bara smeta på lite slarvigt.
 
 
 
Garnera med äpple doppade i knäck.
Om man får tag på små äpple kan man ju använda flera som garnering.
Och om man vill att det ska se mer höstigt och rustikt ut så sätt ner några snygga grenar i äpplena.
Låt tårtan stå framme 1 timme innan servering så den blir mjuk och saftig.
 
Jag vill tillägga att läsa receptet noga och att mäta upp allt innan du börjar.
 
 
Hoppas ni med kommer att tycka om tårtan:)
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 

Sockerbukett av höstens bär och blommor

Hej!
 
Höstens blommor,bär och blad tycker jag är så fint. Härliga färger.
Jag övar ganska mycket på att göra blommor av gumpaste ,vilket liknar sockerpasta men som stelnar snabbare.
Det blev en höstbukett med björnbär, nypon, daliha, smällbär och löv.
Skulle göra sig fint på en vit tårta:)
 
 
 

När jag vill stressa ner och bara va... så pysslar jag med mina blommor:)
Låter som Ferdinand:) hi hi
Men det är ju så kul.
Jag gör min egen gumpaste av Dr oetker sugarfondant blandat med 1 tsk tylosepulver..
Förut använde jag satin ice men den var så kletig och svårjobbad.
Ni som också gör egna blommor vad använder ni för märke eller sort?
 
Kram Jessie
 
 
 
Visa fler inlägg