Tårtväska och sko

Hej!
 
Denna aftonväska som är fylld med saftiga chokladbottnar, nutellaganche och saltkaramell gjorde jag till min syster till hennes födelsedag.
Skon är gjord av pastillage som är en sorts sockerpasta som stelnar fort och håller formen.
Recept under bilden.
 
 

RECEPT

CHOKLADBOTTNAR
    • 5,5 dl mjöl (330g)
    • 6 dl socker (510g)
    • 3 dl kakao (120g)
    • 2 tsk bakpulver (10g)
    • 1,5 tsk bikarbonat (7.5g)
    • 1 tsk salt (6g)
    • 2,5 dl mjölk (250g)
    • 150 g smält smör
    • 2 ägg (110g)
    • 2 tsk vaniljsocker (6g)
    • 2,5 dl kokande vatten (250g)
 
Salt karamellsås
    • 1 dl socker (85 g)
    • 0.25 dl vatten (25 g)
    • 1 tsk sirap, vit eller ljus (7 g)
    • 0,5 dl grädde (50 g)
    • 1 msk smör (15 g) 
    • 1½ tsk krossat flingsalt
Nutellaganache
  • 400 g nutella
  • 1, 75 dl grädde (175g)
 
CHOKLADBOTTEN
    1. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
    2. Tillsätt mjölk, ägg, smör och vanilj. Vispa tills allt är väl blandat.
    3. Häll sist i det kokande vattnet, rör först om försiktigt (så du inte bränner dig) och kör sedan smeten på hög hastighet i ca 2 minuter.
    4. Fördela smeten i två formar på ca 20cm och grädda på 175 grader i 25-30min. Testa med en sticka, den ska vara smetfri.
    5. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan du stjälper upp den.
SALT KARAMELLSÅS
    1. Koka socker, vatten och sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
    2. Ta av såsen från plattan och rör ner grädden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
    3. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
    4. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
 
NUTELLA
  1. Värm upp grädde på spisen.
  2. Lägg nutella i en rostfribunke (eller liknande) och häll den nästan kokande grädden över. 
  3. Vispa/rör tills alla är blandat. 
  4. Låt den sedan stå en stund så att den svalnar. Eventuellt ställer du in den i kylen en stund så att den stelnar något. 
  5. Dela varje botten i två delar, det ska bli 4 totalt. Jag använde bara 3 stycken och frös in den fjärde.
  6. Lägg den första bottnen på en tårtbricka eller fat och pensla på salt karamell och fyll med nutellan. lägg på den andra och gör samma sak.
  7. Om ni vill göra en aftonväska så skär bort en del på båda sidor så att den blir platt och kan stå. Täck tårtan med nutellaganachen i ett jämnt lager och täck sedan med marsipan eller sockerpasta. Dekorera efter eget tycke och smak.
Den högklackade skon är gjord av pastillage en sorts sockerpasta som hårdnar fort och håller formen. Till att göra denna skon behöver men en silikonform (klacken) som jag skickade efter från ali express. Jag är med i craftys.com( onlinekurser )och där finns allt man behöver som mallar till sulorna mm. Det kostar några slantar att gå med i en onlinekurs, men det är det värt tycker jag. Jag designade min egen sko men gick lite efter deras mått.
 
Kram Jessie
 
 
 
#1 - - Helene:

OMG, snyggt!!! *o*

#3 - - rememberthiis.blogg.se:

Fin :D