smörgåstårta med italienska smaker

 
 
Hej!
Denna smörgåstårtan gjorde jag till min mamma i helgen för att fira hennes 70 års dag.
Jag tycker om smörgåstårtor men kände att jag ville göra en mer trendig tårta och med nya oväntade smaker.
Det blev en med italienska smaker och den blev mycket uppskattad på kalaset.
Detta recept är för 4 personer men jag dubblade receptet så det blev 6 fyllningar och 8 lager med bröd
Jag ville ha en hög och fin tårta, och för att den skulle bli lätt att skära så hade jag en tårtbricka i mitten.
Jag garnerade med skinka och pepparsalami och det som blev över la jag på ett fat som tillbehör.
Recept under bilderna
 
Baka eget bröd till smörgåstårtan
Dubbla receptet om du vill ha en hög tårta.
 
25 gr smör
2 1/2 dl mjölk
25 gr jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
6 dl vetemjöl special
 
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och släpper bunken .Jäs degen övertäckt ca 30 minuter. 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Lägg den sedan i en rund form som är ca 25 cm i diameter eller en fyrkantig som är 20 x 20 cm . Jäs under bakduk 20-30 minuter. Värm ugnen till 200-225 grader. Grädda i nedre delen till brödet har fått en svag gyllenbrun nyans. Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna. Skär i fyra delar. Om du bakar samma dag du gör tårtorna, lägg in i frysen en stund det blir lättare att skära då.
 
FYLLNINGAR
 
SOLTORKADE TOMATER OCH BASILIKA
1 liten glasburk soltorkade tomater i olja 280 gr
10 blad färsk basilika ca 1 msk
 
PARMESANCREME
100 gr parmesan ( i bitar)
100 gr mascarpone
2 krm peperonico
 
OLIVCREME
1 burk urkärnade svarta oliver ( 350 gr)
3 msk hackad pesilja
2 msk olja från burken med soltorkade tomater
1 tsk svartpeppar
 
GARNERING
400 gr ricottaost
3 skivor proscuitto ( skinka)
3 skivor pepparsalami
kvistar av färsk timjan
capris
Mozzarellabollar
Färska fikon
 
Spara 2 msk av spadet från tomaterna. Mixa resterande olja och tomaterna med basilika till en slät creme.
 
Skiva upp parmesanosten i mindre bitar. Mixa tillsammans med mascarpone och peperoncino tills konsistensen är grynig men slät.
 
Mixa oliver,persilja och olja från tomaterna och svartpeppar till bredbar konsistens.
 
Rulla ihop proscuitto till rosor och ställ på en plåt. Sätt in i ugnen på 250 grader i 5 minuter så att de blir knapriga.
 
Bred rörorna på brödet, börja med tomatröran, parmesan på det andra och olivcremen på det tredje, avsluta med det fjärde. Täck tårtan med ricottaost.
 
Garnera efter eget tycke och smak.
 
Kram Jessie
 
 
 

Drip Cake

Hej!
Det som jag tycker är så roligt med  att göra dropcakes är att man bara kan släppa loss och "slänga"  dit både det ena och det andra, godis,maränger, choklad, färska bär, blommor mm och det ser både gott och fint ut.
Jag gjorde denna tårtan i somras och tog med den när jag och syrran skulle till våra gamla hemtrakter i Småland för att träffa gamla vänner och bekanta.
Den är fylld med mangomousse, jordgubbsmousse på citronbottnar, täckt med marsipan och rinnande färgad ganache.
 
 
 
 
Kram Jessie
 

Hallon och mango tårta med mirror glaze

 Hej!
Mirror Glaze tårtor har ju blivit mycket populärt och det beror nog på den ryska tårtkonstnären Olga Noskova som gör så underbart fina tårtor, rena rama konstverken.
Jag ville testa och googlade runt för att hitta ett bra recept på hur man gör Mirror Glaze.
Det var inte så svårt som jag trodde och övning ger ju färdighet.
Denna tårtan är fylld med mango panacotta och hallonmousse och smakar ljuvligt.
Det krävs att man har tid för det är ganska många moment att göra så förbered så mycket det går och läs igenom receptet noga.
Jag garnerade med färgad choklad ,sockerblomma och färska hallon.
Recept under bilden
 

RECEPT
 
Tårtbotten
5 ägg
100 gr socker
100 gr vetemjöl
 
Mango panacotta
 
4 blad gelatin
250 gr mangopure
250 gr grädde
0,5 rivet citronskal
100 gr råsocker
 
Hallonmousse
 
50 gr italiensk maräng
100 gr grädde
1 blad gelatin
40 gr vit hackad choklad
90 gr hallonpure
0.5 citron, saft
 
Hallonglaze
 
150 gr vatten
300 gr socker
300 gr glykos
170 gr kondenserad mjölk
300 gr vit choklad
22 gr gelatinpulver
125 gr vatten
150 gr aprikosmarmelad
50 gr hallonpure
 
Tårtbotten
Vispa ägg och socker i ett vattenbad till 60 grader, häll i en vispbunke och vispa smeten kall.
Vänd därefter ned mjölet med stora luftiga tag.
Fyll i en tårtring eller form ca 15-18 cm
Grädda i 190 grader i ca 18 minuter.
 
Mangopanacotta
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp mango, grädde socker och citronskal.
Tillsätt gelatinbladen.
Häll upp i en tårtring eller en form med löstagbar kant ca 15-18 cm och frys panacottan.
 
Hallonmousse
Gör först en italiensk maräng
 
300 gr strösocker
100 gr vatten
150 gr äggvita
 
Koka upp socker och vatten till 120-125 grader. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 110-115 grader.
Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan . Låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen. Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.
 
 
Vispa 50 gr grädde lätt och ställ i kyl.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka sedan upp 50 gr grädde och slå det över den hackade chokladen. Låt svalna till 28 grader
Smält lite hallonpure och citronsaft i micron
Blandas med resten av hallonpuren. tillsätt sedan chokladblandningen ,italiensk maräng samt den lättvispade grädden till en mousse.
 
Hallonglaze
 
koka 150 gr vatten, socker och glykos till 103 grader. rör ner chokladen tills smeten är helt slät. Tillsätt sedan kondenserad mjölk, gelatin utblandat med 125 gr vatten , aprikosmarmelad och hallonpure. Mixa slätt med en stavmixer, förvaras i kyl och glaseras vid en temperatur av 35 grader.
 
Montering
Skär en tårtbotten ganska tjock och lägg i botten på tårtringen.
Fyll på med lite hallonmousse i tårtringen och lägg därefter ned pannacottan. Avsluta med mer hallonmousse och frys in över natten.
 
Glasera tårtan och garnera efter eget tycke och smak.
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg