Lakritskola paj med blåbärsmaräng

Hej!
 
Ljuvliga små pajer som är fyllda med lakritskola och toppade med blåbärsmaräng.
De var så goda så jag hade lätt kunnat äta upp alla:)
Recept under bilderna
 
 
 
 
                  
               MÖRDEGSBOTTEN             
 
200 gr kallt smör
1.25 dl strösocker
5 dl vetemjöl
5 dl torkade ärtor för att hålla kanterna på plats
 
LAKRITSKOLAFYLLNING
 
150 gr smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk lakritsgranulat
 
BLÅBÄRSMARÄNG
 
55 gr äggvita
100 gr strösocker
35 gr vatten
40 gr blåbärspure- mixade färska eller frysta och tinade blåbär
 
GÖR SÅ HÄR
 
Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en bunke. Tillsätt mjölet
och nyp hastigt ihop till en jämn mördeg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
 
Sätt ugnen på 185 grader och smörj 8 pajformar ,ca 7-8 cm i diameter. Kavla ut degen och fodra formarna med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärtor och grädda skalen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt de svalna helt.
 
Smält smöret till till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao, vaniljsocker och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt dem svalna.
 
Lägg äggvitan till marängen i en bunke. Blanda socker, vatten, och blåbärspure i en kastrull. Koka upp blandningen till 110 grader och vispa då upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt att koka vätskan till den nått 121 grader. Häll genast och i en tunn stråle ner den i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
 
Fyll genast en engångsspritspåse med en rund tyll 14 mm och spritsa ut toppar på pajerna. Bränn eventuellt av marängtopparna med en gasolbrännare. Garnera efter eget tycke och smak.
 
Ät och njuuuut:)
Kram Jessie
 
 
 
                
 
 
#1 - - Ellen:

Åh vad fina!!

Svar: Tack och väldigt goda:)
jessica Gunnarsson