Scandinavia cake show 2016

 Hej!
Jag har inte uppdaterat min blogg på evigheter, så nu är det dags med ett inlägg från Scandinavia cake show som hölls i Kungälv förra helgen.
Man kunde tävla i flera olika kategorier : Bröllopstårta med hösttema, Sweet sixteen, Baby shower dessertbord.
Jag valde Baby shower och ville ha mitt dessertbord i rustik och gammal stil och 2 månader innan började jag förbereda och planera.
Jag kom på andra plats och var så nervös när jag skulle upp på scenen och hämta diplomet :)
Men det var så roligt att vara med och ser framemot 2018 då det är dags igen för Scandinavia cake show.
 
På mitt bord hade jag dukat upp med:
 
Trevåningstårta
Cakepops
Minidammsugare
Cupcakes
Maränger
Tasskakor ( Chocolate chip cookies)
Nallekakor med kristyr
 
Recept på nallekakor med kristyr,och Cakepops under bilderna:)
 
 
 
 CAKEPOPS MED MINTSMAK
 
För första gången gjorde jag cakepops och jag hade varit sugen länge på att prova och självklart
skulle dessa små godingar finnas på mitt dessertbord.
Det var lätt ,roligt  och mums mums :)
Receptet hittade jag hos Jennys matblogg.
 
RECEPT
KLADDKAKA
 
175 grader
 
150 gr smör
4 ägg
4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
10-15 bitar After Eight choklad
 
Smält smöret och låt svalna en stund
Rör ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten
Rör till sist i smöret
Häll smeten i en 24 cm form och tryck ner After Eight bitarna.
Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
 
Låt kakan svalna helt innan du smular ner den i en bunke.
Tillsätt grädde så att det går att forma till bollar.
Smält candy melts och stick ner ena änden av cakepopspinnar eller grillpinnar i chokladen och
tryck in i bollarna.
Ställ i frysen 10 minuter.
Jag tyckte att Candy meltsen var lite tjock så jag blandade i lite kokosolja.
Doppa bollarna i chokladen och låt den överflödiga chokladen rinna av.
Jag använde ett oasisblock och stack ner mina cakepops.
I nästa steg så duttade jag på smält choklad med en pensel så det skulle bli lite "ruffigt".
Till sist satte jag dit öron, nos och ögon av sockerpasta.
Jag satte mina nallar i en avlång trälåda som jag fyllt med grön oasis och färska blommor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NALLEKAKOR
 
Mördegskakor som håller formen.
175 grader i ca 8-10 minuter.
 
250 gr smör rumsvarmt
170 gr florsocker
1 medium ägg
385 gr mjöl
100 gr maizena
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt om du använder osaltat smör
 
Sikta ihop mjöl, maizena, vanilj och salt i en skål,
Vispa ihop smör och florsocker men INTE så det blir för mjukt och krämigt, ca 5 min. det ska inte komma in för mycket luft.
Jag använder min flatblandare till det.
Tillsätt 1 tsk av mjölblandningen tillsammans med ägget och blanda ihop väl.
Tillsätt sedan mjölblandningen  OBS 1 msk åt gången tills allt är blandat.( Det tar lite tid)
Skrapa ner smet från kanterna efter du hällt i hälften av mjölet.
Blanda precis så det har gått ihop, för mycket arbetande eller för mycket mjöl gör kakorna flagiga.
Dela degen i 2 bitar och lägg i påsar i kylen i ca 30 minuter eller frys in.
Kavla ut degen ca 3-4 mm tjock och stansa ut kakorna.
Förvara dem i kylen i ca 10 minuter innan du gräddar dem.
Grädda i mitten av ugnen.175 grader ca 8-10 minuter.
 
Håll koll på kakorna de ska inte bli bruna på kanterna, de kan se ogräddade ut men det är de inte.
När jag tagit ut dem ur ugnen så stryker jag dem försiktigt med min smoother så de blir flata och platta.
 
 
KRISTYR
 
500 gr florsocker
3 msk äggvitepulver
6 msk varmt vatten
 
Häll allt i en skål och blanda på låg hastighet med flatblandaren i ca 10 minuter.
Tillsätt mer vatten för lösare konsistens eller mer florsocker för hårdare.
Dela upp i olika skålar och färgsätt med pasta eller gelé som finns att köpa hos bla Tant fondant .
 
Jag började med att fylla kakorna med rinnig kristyr i en spritspåse ,börja med konturerna och fyll i resten.
Låt torka i ca 24 timmar innan du spritsar dit nosen och ögonen och då med en fastare konsistens.
 

Rinnig Kristyr

Tillsätt vatten  (OBS lite, lite i taget) tills kristyren är så pass lös att den får en platt yta på 10 sekunder efter att du rört runt lite med en sked i smeten. Kan du fortfarande se spår av skeden efter 10 sekunder så tillsätter du lite mer vätska. Plattar den till sig på exempelvis 2 sekunder så är den lite för lös. Tillsätt då lite florsocker.

 

 DELTAGARNA I DET STORA TÅRTSLAGET

 Ja det var ett lång inlägg ikväll :)
Kram Jessie
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
#1 - - Veronica Wallgren:

Gud vad duktig du är!

Svar: Tack så mycket ☺
jessica Gunnarsson

#2 - - Linn:

Helt otroligt vilket vackert bord! Så himla duktig du är! Och stort grattis till andra-platsen! 😊

Svar: Tack så mycket Linn Det var så roligt att göra och förhoppningsvis får man kanske lite beställningar på dessertbord älskar att pyssla och baka:)
jessica Gunnarsson