Vintage Älvtårta

 
Hej alla!
Semestern är snart slut, och regnet öser ner, så då blir det till att baka istället.
Gjorde en liten 15 cm tårta med röda vinbär och rabarbermousse, apelsincurd, rårörda vinbär och apelsingrädde på vaniljbottnar.
Tårtan är täckt med remsor av sockerpasta, sk Ruffle cake.
Dekorerad med en utslagen pion av gumpaste och en liten vintage älva.
 
 
 
 
TÅRTBOTTNAR
Dessa bottnar använder jag alltid och de blir saftiga, luftiga och stabila.
 
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
0.5 dl vatten
0.5 dl olja
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
 
Dela upp smeten i 2 stycken 15 cm formar.
Grädda i ca 35-40 min i 175 grader.
 
MOUSSE
3 dl röda vinbär och rabarber i bitar
4 gelatinblad
2 dl grädde
100 gram Philadelphiaost
1 dl florsocker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min
Koka upp vinbär och rabarber i en kastrull, låt koka några minuter så saften släpper.
Pressa ut saften i en sil, tänk på att mycket hamnar under silen.
Häll tillbaka ca 2 msk av saften i kastrullen och rör ner gelatinbladen.
Häll tillbaka i den avsvalnade puren
Vispa Philadelhiaost och florsocker
Vispa ned purén.
Vispa 2 dl grädde och vänd ner i smeten
Låt stå någon timme i kylen.
 
APELSINCURD
Jag dubblade detta recept och vill man inte göra egen finns det att köpa.
 
1 st apelsin, saft från hela och zest från halva
1 st lime, saft
25 gram smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
 
Koka upp vatten i en stor kastrull till ett vattenbad för att sjuda curden
Riv zesten från apelsinen och pressa ur saften från apelsin och lime.
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, apelsinsaft. limesaft och zest
Ställ kastrullen i vattenbadet  och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 min. Låt svalna
 
RÅRÖRDA VINBÄR
 
Här tog jag på en höft men ca 2 dl vinbär och ca 2 msk socker och rörde om.
 
APELSINGRÄDDE
 
2 dl vispad grädde
3-4 msk apelsincurd
 
Jag fyller alltid mina tårtor i en hög form samma mått som bottnarna.
Klä med plastfolie.
Lägg på första bottnen, stryk ett lager med apelsincurd och sen ett ganska tjockt lager med mousse och rårörda vinbär.
Lägg på andra bottnen, fyll med apelsingrädde
Lägg på tredje bottnen, stryk ut ett lager med apelsincurd, fyll med mousse och rårörda vinbär och till sist den fjärde bottnen.
Plasta in och låt stå i kylen tills nästa dag, då den satt sig.
 
Spackla tårtan med marängsmörkräm och täck med sockerpasta.
Skär remsor som ser ut som bågar, lite ojämnt och klistra fast med vatten eller ätbart lim.
Börja uppifrån och gå nedåt.
Pensla med lite guldglitter på volangkanterna.
Dekorera efter eget tycke och smak.
 
Kram jessie