Hej alla glada:)
Härom dagen bakade jag denna goda Budapestrulle, en frasig nötmaräng fylld med en krämig mascarpone och gräddblandning och med smak av tranbär och granatäpple, perfekt till julfikat.
En blandning av sött och syrligt, precis som det ska vara tycker jag.
 
Tranbär är ganska sura så dessa har jag marinerat i en sockerlag som har fått ligga i kylen i ca 12 timmar, så börja med det först innan du bakar marängen.
Det går även bra att frysa marängen om du vill ligga steget före, och vem vill inte det:)
 
 
 
 
 
 RECEPT
 
Nötmaräng
 
 
 
 
1 dl socker
1.5 dl hasselnötsmjöl
ca 1 dl hackade hasselnötter ( strö över marängsmeten innan gräddning)
0,5 dl maizena
4 äggvita
 
Sätt ugnen på 170 grader
Blanda hasselnötsmjöl, strösocker och maizena i en skål
Vispa äggvitan fast och fluffigt, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng
Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt.
 
Spritsa ut med sprits mellan 17 -18 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut.
Strö över de hackade nötterna.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, lufta ugnen någon minut och fortsätt grädda ca 2 min
Tänk på att det skiljer sig mellan olika ugnar:)
Börja med att marinera tranbär eftersom de ska stå i kylen över natten.
 
 
FYLLNING
                     
Mascarponegrädde med tranbär och granatäpple
 
2,5 dl färska tranbär ( Spar några till garnering efter de marinerats)
1,2 dl granatäpple kärnor Frysta eller färska ( spar några till att strö över mascarponegrädden)
1 msk socker
1.2 dl apelsinjuice
2.4 dl vispgrädde
1.2 dl Mascarpone
 
MARINAD
1,2 dl vatten
1,2 dl socker
 
 
Koka upp 1,2 dl vatten med 1,2 dl socker tills allt socker har smält och låt svalna.
Lägg tranbären i en skål och häll över marinaden och rör om väl. Låt blandningen stå över natten .
Sila sedan av tranbären
Låt tranbären ligga framme och " torka" 1 timme, rulla dem sen i socker, frys in de som du ska garnera med.
Sjud tranbär, granatäpplekärnor,och socker i apelsinjuice tills de blivit mjuka. Mixa sedan bären med en stavmixer och häll över i en sil, pressa ur all saft och låt saften svalna helt.
Vispa mascarponeost och grädde fluffigt. Rör ner blandningen i saften och rör om.
 
SÄTTA IHOP
 
 Stryk på gräddblandningen  men spara lite till garnering, strö över granatäpplekärnor.
Rulla ihop till en rulle.
Garnera med granatäpple, sockrade tranbär och spritsa små toppar av gräddblandningen,
Klart:)
 
Njut och Enjoy
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
                       

 

 

 

  •