Paj med chokladpanacotta och karamelliserade päron

 
Hej!
 
Här kommer ett recept på en lättbakad och god paj med smak av kardemumma, päron och vit choklad panacotta.
 
BOTTEN
200 gram digestivekex
100 gram smält smör
1 tsk malen kardemumma
 
PANACOTTA
100 gram vit choklad
5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
 
KARAMELLISERADE PÄRON
 
1 Burk inlagda päron
50 gr smör eller mer efter behov
 ca 1 dl socker
 
TOSCABOLLAR till dekoration
 
50 gram smör
1 påse mandelspån ca 50 gram
1 msk mjöl
1 msk mjölk
0.75 dl socker
 
Sätt ugnen på 175 grader
Krossa digestivekexen fint, gärna i en matberedare.
Tillsätt kardemumman
Smält smöret och blanda med smulorna
 
Tryck ut smuldegen i en 20 cm springform, och en bit upp på kanterna.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter
Låt svalna.
 
Hacka chokladen i små bitar
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
Koka upp grädden och rör ner chokladen . Tillsätt gelatinbladen och rör om.
 
Dela päronen i klyftor. Smält smör i en stekpanna och tillsätt socker , lägg i päronen och stek dem några minuter  i socker och smörblandningen, låt dem svalna
 
Häll Panacottan i skalet och lägg i päronen.
Låt stå i kylen i 3-4 timmar
 
Smält smöret till Toscabollarna
Ta bort från plattan och rör ner övriga ingredienser
Låt svalna i rumstemperatur och rulla sedan till bollar och garnera pajen med.
Jag garnerade även med Panacotta bollar. De är gjorda i en silikonform.
 
Hoppas ni tycker om den
Kram jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rulltårta med Peccannötsfyllning

Jag älskar peccannötter och denna rulltårtan blev så god så jag var tvungen att behärska mig för att inte äta upp hela själv.

Den är lätt och smidig att göra, det enda negativa är ju att det är så dyrt med peccannötter, men men ibland måste man kosta på sig. :)

 

RULLTÅRTA

3 ägg

2,4 dl socker

3 msk kallt vatten

1 tsk bakpulver

2.4 dl mjöl

 

2 dl hackade pecannötter till ganering

1 dl florsocker, för att pudra kökshanduken med

 

FYLLNING

2,4 dl socker

3.5 dl ljus eller mörk sirap

4 ägg

4 msk smält smör

5 dl hackade pecannötter

 
 
Sätt ugnen på 200 grader
Klä en långpanna med bakplåtspapper
Lägg ut en ren kökshanduk på bordet och pudra över med florsocker och hackade peccannötter.
Vispa äggen i en stor skål i ca 3 minuter
Tillsätt sockret lite i omgångar och vispa på hög hastighet i ca 2 minuter tills smeten blivit fluffig
Rör ner det kalla vattnet.
Rör ihop de torra ingredienserna och rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Häll smeten i långpannan och sprid ut det jämnt 1 cm från kanten från plåten så det blir exakt 30x40 cm, se till att  kanterna inte bakas mer än i mitten.
Baka i ca 13-15 minuter totalt men ta ut den efter halva gräddningstiden och strö över de hackade pecannötterna,.Fortsätt baka
 
När botten är klar, låt den svalna i ca 5 minuter,stjälp upp rulltårtan med ovansidan mot den florsockrade handduken med hackade peccannötter.
Ta bort bakplåtspappret och börja rulla ihop den tillsammans med handduken Låt den svalna helt ihoprullad.

Medans rulltårtan svalnar så är det dags att göra fyllningen.

Rör ihop alla ingredienser och häll smeten i en ugnssäker form ca 22 cm och baka i ca 40-50 minuter. Rör om var 10 minut. Den är färdig när den tjocknat. Ta ut den från ugnen och rör om och låt svalna i 10 minuter.

Rulla ut rulltårtan och bred på peccannötsfyllningen, och rulla ihop den  igen ( utan handduken)

Förvara den i kylskåp,.

Går jättebra att frysa.

 Använd gärna en form utan löstagbar kant, annars glöm inte att klämma dit ett bakplåtspapper eller folie, så att fyllningen inte sipprar ut i ugnen.

Kram Jessie

 

 

 

 

 

Mjölkchoklad paj med nötter och karamelliserade äppelskivor

Nötter, choklad och äpplen är en underbar kombo som passar bra nu till höst.
En No Bake Paj med en botten av Hasselnötter och choklad Cookies som mixats i en matberedare, fylld med karamelliserade äppelskivor och mjölkchoklad ganache( Marabou Helnöt)
 

Receptet är mitt eget som jag knåpade ihop i helgen, inget avancerat men den blev gudomligt god.
 
Räcker till ca 6 små formar eller en stor ca 18-20 cm
 
1 1/2 paket Ica Cookies choklad och hasselnötter
200 gram Marabou Helnöt
1 dl grädde
2 äpplen skivade
Ca 1 dl hackade hasselnötter
smör
socker (Efter eget tycke och smak)
 
Kör kakorna i en matberedare en stund tills det blir en smet
Tryck ut degen i formarna med löstagbar botten.
Ställ dem i frysen.
 
 Skiva äpplena ganska tunt och stek dem tillsammans med hackade hasselnötter i brynt smör och socker, tills de blivit mjuka.
Låt svalna.
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål. Värm grädden tills du ser första bubblan, häll grädden över chokladen och låt stå en stund innan du rör tills all choklad smält. Rör ner en liten klick smör ca 1 tsk.
Fördela äppelskivorna i pajformen och häll över chokladganachen. Låt svalna i kylskåp.
Garnera med torkade äppelskivor, och hasselnötter doppade i smält socker.
 
 
 
Hoppas ni också tycker om denna goda No Bake Paj
Kram Jessie
Visa fler inlägg