Semlor Petit Choux

 Tycker ni som jag att semlor är ett av de godaste bakverk som finns?
Jag har hakat på trenden med att baka en annorlunda semla, om man nu får kalla de semla?
Petit choux är ett franskt bakverk som är fluffiga och lätta, och man kan fylla dem med vad som helst.
De semlor som kommer i ny tappning tycker jag är kul och inspirerande och de jag provat är helt klart godkända, men de som är fyllda med annat än mandelmassa och grädde tycker jag inte ska få kallas semla, för det blir ju ett helt nytt bakverk.
Vad tycker ni?
Mina fluffiga Petit Chouxer som jag bakat blev så goda med mandelfyllning och lättvispad grädde.
Jag har sett att en del semlor har för hårdvispad grädde och det är varken gott eller ser aptitligt ut.
Positivt med dessa semlor av peti choux deg är att de går fortare att göra än den traditionella semlan av vetedeg.
Testa ni med:)
Recept under bilden
 
 
 
Recept Petit Choux ca 6-8 stycken
 
2 dl kallt vatten
4 tsk florsocker
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg
1 nypa salt
1-1/2 tsk malen kardemumma
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Koka upp vatten, florsocker, kardemumma och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.
Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper botten, ( Jag rekommenderar en ballongvisp eller elvisp)   
Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.
Gör i ordning en spritspåse försedd med en tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen
Spritsa ut Petit choux på en plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 15 -20 minuter tills de känns lätta och luftiga.        
Låt dem svala på galler.                           
 
200 gram mandelmassa
ca 3 dl vispad grädde
 
Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med vispgrädde till önskad konsistens.
Skär ett lock och helst med en sågtandad kniv då petit chouxerna är lite sköra
Fyll med mandelmassan och spritsa grädden.
NJUT
 
Kram Jessie
 
 
 

Silviatårta

 
Mjuka kakor med glasyr är ju så gott, men jag ville gå ett steg längre och gjorde en tårta med inspiration av den populära Silviakakan.
Jag tog med mig tårtan till min syster när vi skulle dricka kaffe och halva tårtan försvann direkt och den blev helt klart godkänd med sin smak av citron, passionsfrukt och kokosflakes på mjuka fluffiga bottnar.
Det enda som skiljer från en äkta silviakaka är att den är fylld med passionsfruktspanacotta och att krämen har smak av citron.
 
RECEPT
 
Bottnar 2 stycken 15 cm formar
Lägg bakplåtspapper i botten på formarna.
 
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 dl ljummet vatten
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt
Rör ihop mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med vattnet.
Fördela smeten jämnt i formarna.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
 
Passionsfruktspanacotta
 
2 passionsfrukter
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
2 msk socker
1 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min
Koka upp grädde, socker,vanilj, och fruktköttet i en kastrull. Sila av kärnorna och rör ner gelatinbladet i grädden.
Täck en 15 cm form med plastfolie och häll i panacottan. Frys i 1.5 timme.
 
Kräm
200 gram smör
2 dl socker
2 äggulor
2 tsk vaniljpulver
Rivet skal av en stor citron
 
Koka upp alla ingredienserna till krämen. Vispa hela tiden.
Låt kallna
 
Montering
Lägg en botten på ett fat och bred på halva satsen av krämen.
Lägg på den frysta panacottan och den andra bottnen.
Häll eller bred över resten av krämen runt om tårtan och täck med kokosflakes alt kokosflingor.
 
Ha det så gott
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gott nytt år

 
 
 Vill önska alla ett riktigt Gott Nytt år 
Undrar vad detta året kommer att bjuda på?
Jag hoppas att alla mina drömmar slår in har väntat länge nog på att något roligt ska hända, kanske man träffar sin blivande man, flyttar till ett mysigt hus, mm 
Ett oskrivet blad som som så småningom blir till en bok på 365 sidor❤
Jag har några nyårslöften som jag hoppas jag kan hålla 
Idag har jag bara slappat och det är så skönt men imorgon är det dags att börja jobba igen men det blir bara 3 dagar sen är jag ledig i 3 dagar till.
Igår bjöd jag på en dessert med vit chokladpanacotta med björnbärsmousse och tranbärsgele i mina nya fina glas från #Dimoda.
Blommorna arrangerade jag på ett tårtfat med överbliven mossa jag hade kvar.
Nu ska jag fortsätta titta på serien Outlander som är så bra och spännande. 
Kram jessie
Visa fler inlägg