Igår gjorde jag denna underbart goda och lättbakade paj med smak av sommar. Jordgubbar, vit chokladpanacotta och fläder det är ljuvligt gott.
Jag fick hejda mig själv när jag ville ta en tredje bit :)
Som sagt, en lättbakad paj som inte kräver någon ugn, perfekt för er som har sommarstuga eller husvagn.
Jag ska göra denna till midsommar istället för tårta, tror det blir uppskattat.
Recept under bilden
Ingredienser
 Pajform med löstagbar botten 20 cm
 
10 stycken havre digestivekex + några för garnering
80 gram smält smör
 
Mixa kexen till smulor
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en massa.
Tryck ut kexmassan i pajformen ända upp till kanten och ställ i kylen medans du gör de andra fyllningarna
 
Flädercurd Räcker till 2 medelstora burkar.
 
0,5 dl nypressad citronsaft
1.5 dl outspädd flädersaft
100 gram smör
1 dl socker
4 ägg
 
Häll citronsaften i en kastrull tillsammans med flädersaften, smöret skuret i bitar och hälften av sockret.
Hetta upp blandningen och vispa under tiden sönder äggen tillsammans med resten av sockret.
 
När fruktsaftsblandningen har kokat upp vispar du ner äggsmeten i den.
Vispa noggrant tills curden börjar tjockna. Låt curden sjuda på svag värme i någon minut, dra sedan kastrullen av värmen och sila krämen genom en sil för att få den riktigt slät.
Häll upp i väl rengjorda burkar och låt svalna i kylen.
 
Vit chokladpanacotta
 
2 gelatinblad
2 tsk vaniljpulver
200 gram vit choklad
4 dl vispgrädde
2 msk mjölk
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
Hacka chokladen i mindre bitar ( Jag använde chokladknappar, Odense)
Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver.
Ta bort kastrullen från plattan, och lägg i gelatinbladen och chokladen och låt smälta under omrörning.
Häll upp i en skål och låt svalna en stund innan du häller det i pajskalet.
 
Ta fram pajskalet och häll i panacottan, nästan hela vägen upp till kanten.
Ställ kallt i ca 3-4 timmar.
 
Garnering
 
Fläder curd
Vispa ca 2-3 dl grädde ( inte för hårt) blanda i flädercurd efter eget tycke och smak
Smulor av kex
Färska jordgubbar
ev färska blommor
 
Spritsa flädergrädden runt kanten på pajen. Jag använde en stjärntyll.
Garnera med jordgubbar, både delade och hela, kexsmulor, blommor eller efter eget tycke och smak.
Stryk ut ett jämnt lager med flädercurd i mitten av pajen.
Ställ kallt någon timme innan servering.
 
Flädercurden som blir över håller i ca 1-2 veckor i kyl. Gott till glass, scones, bakverk, pannkakor mm
 
Kram Jessie